Журналісти Буковини звернулися до керівництва держави...

Журналісти Буковини звернулися до керівництва держави, Карпачової, Відаля та Лубченка з приводу устисків свободи слова і гласності у Чернівецькій міськраді
 
"+ Фоторепортаж
МОВОЮ ОРИГІНАЛУ /
 
Президенту України В. Януковичу
 
Голові Верховної Ради України В.Литвину
 
Прем’єр-міністру України М.Азарову
 
Уповноваженому Верховної Ради України по правам людини Н. Карпачовій
 
Міжнародній правозахисній організації «Репортери без кордонів» Е.Відаль
 
Голові Національної спілки журналістів України І.Лубченку
 
 
ЗАЯВА
 
Ми, керівники видань і журналісти Чернівецької області звертаємося до Вас через кричущі факти утисків свободи слова з боку Чернівецького міського голови Миколи Федорука та депутатської меншості, яка його підтримує.
 
Віднедавна телеканал «Чернівці», у якому Чернівецька міська рада має пакет акцій розпочав регулярні трансляції засідань сесії міської ради. Це нововведення, спрямоване на більшу поінформованість громади міста, виборців, котрі делегували представляти свої інтереси депутатів від різних політичних сил у органи представницької влади, викликало неабиякий інтерес та схвалення усіх без винятку чернівчан. Люди нарешті повірили, що дії міської ради, котра донедавна працювала в режимі закритого акціонерного товариства, стануть прозорими для громадян міста.
 
Проте, коли депутатська більшість почала ставити гострі запитання, котрі стосуються спрямування бюджетних коштів та питання фінансового стану на таких бюджетоутворюючих комунальних підприємствах як «Калинівський ринок», «Чернівціводоканал», Департамент містобудування тощо, трансляцію сесій у прямому ефірі заборонили. Зроблено це було в ієзуїстський спосіб: міський голова дав вказівку своїм технічним службам, без яких трансляція неможлива, не з’являтися до сесійної зали.
 
Бригада тележурналістів, що була готова транслювати сесію так і не змогла приступити до роботи. Мешканці Чернівців, і ми, представники засобів масової інформації, хочемо запитати у міського голови: «Яка така секретна і закрита інформація озвучується у сесійній залі, що вона не може стати доступною для громади, котра обирала і міського голову і депутатський корпус?». Чому коли більшість депутатів поставила вимогу поновити трансляції, думка цих людей була також проігнорована. Невже у Чернівецькій міській раді вирішується більш важливі і фінансовоємні питання, аніж у Верховній раді, де постійно ведуться прямі трансляції? Для кого тоді спрямоване гасло, яке міський голова Микола Федорук зробив своїм виборчим брендом — «Спільними зусиллями»? Чиїми зусиллями? Депутатів і громади чи міського голови і тих керівників окремих комунальних підприємств, котрі роками грабують місто?
«Я нікого не боюся, крім Бога» — заявив у останньому телезверненні чернівецький очільник. Це неправда. Виявилося, що він як вогню боїться свободи слова і вживає всіх заходів щоби у стінах мерії її максимально обмежити. Окрім цього, існує неофіційна заборона міського голови підлеглим йому чиновникам давати будь-які інтерв’ю засобам масової інформації.
Шановний пане Президенте, пане голово Верховної Ради України, шановний пане Прем’єр-міністр, вельмишановні представники вітчизняних і міжнародних організацій, просимо вас дати належну оцінку фактам порушення Конституції України щодо свободи слова у стінах Чернівецької міської ради.
 
З повагою і надією
А.Гаргаля, журналіст
С.Сулима, головний редактор газети «Свобода слова», власний кореспондент газети «Голос України»
Д.Вербицький, головний редактор газети «Лібертатя кувинтулуй»
В.Китайгородська, редактор газети «Буковинське віче»
Л.Чередарик, головний редактор газети «Версії»
С.Зарайський, власний кореспондент УНІАН в Чернівцях, керівник порталу «БукІнфо»
З.Подкидишев, старший редактор Чернівецького представництва всеукраїнської газети «Експрес»
О.Пантюхін, голова правління міської громадської організації «Права людини», журналіст
А.Романцов, головний редактор газети «Час 2000»
Н.Синюша, заввідділу інформаційних, аналітичних, публіцистичних програм ЧОДТРК (Чернівецька обласна державна телерадіокомпанія)
В.Карлащук, заступник головного редактора ВСРУ Національної радіокомпанії України
Д.Миронюк, головний редактор газети «Ва-Банк»
Р.Клим, журналіст газети «Свобода слова»
В.Старик, член Національної спілки журналістів України
БукІнфо (с)"
 
Далі текст мій 
В чернівецькій міській раді вже майже два місяці триває протистояння міського голови та ради. Вони не можуть дійти згоди в двох питаннях: регламент та положення про постійні комісії. Суть конфлікту, зі слів міського голови Миколи  Федорука,  полягає у тому, що регламент, який прийняла більшість у міській раді, прийнятий із порушенням Конституції та Законів України. Зокрема, він обмежує міського голову в його повноваженнях, наприклад,  вносити пропозиції  кандидатур до виконавчого комітету ради.  Більшість, згідно із цим пунктом регламенту, каже  Федорук, може не підтримати його кандидатуру, і висунути свою. Навіть якщо не підтримають  і кандидатури депутатів, то вдруге пропонувати до виконкому свої кандидатури міський голова не має права.
 Такий депутатський хід,  на думку мера Федорука, викликаний бажанням окремих депутатів обмежити права міського голови і узурпувати владу в місті.
Сесії, на які виносилися важливі питання по виконкому та по створенню контрольних комісій, не відбулися, вони були зірвані.  Натомість депутати більшості провели само скликані «сесії». Ці сесії міський голова назвав зборами депутатів та подав на них за такі їхні дії до суду. Натомість депутати більшості прийняли рішення подати до суду на Федорука за його бездіяльність. Поки в питаннях розбирається суд, депутати вже утворили тимчасові комісії для перевірки діяльності МТК «Калинівський ринок» (один із найбільших ринків в Україні),   міжнародного аеропорту «Чернівці» та відділу інформації міської ради.
Один із телеканалів міста МТРК «Чернівці» з доброї волі його керівництва згодився транслювати засідання сесії в прямому ефірі та онлайн. Проте засідання депутатів, яке відбувалося 11 березня,  не транслювалося.
Деякі журналісти розцінили це як наступ на свободу слова і написали заяву до державного керівництва.   
Журналісти підписалися під заявою до державного керівництва, в якій звинувачують  чернівецького міського голову Миколу Федорука та депутатську меншість у раді в тому, що вони утискають свободу слова. Цитата:  «Ми, керівники видань і журналісти Чернівецької області звертаємося до Вас через кричущі факти утисків свободи слова з боку Чернівецького міського голови Миколи Федорука та депутатської меншості, яка його підтримує».
«Віднедавна телеканал «Чернівці», у якому Чернівецька міська рада має пакет акцій, розпочав регулярні трансляції засідань сесії міської ради, — йдеться в заяві.  Проте, коли депутатська більшість почала ставити гострі запитання, котрі стосуються спрямування бюджетних коштів та питання фінансового стану на таких бюджетоутворюючих комунальних підприємствах як «Калинівський ринок», «Чернівціводоканал», Департамент містобудування тощо, трансляцію сесій у прямому ефірі заборонили. Зроблено це було в ієзуїстський спосіб: міський голова дав вказівку своїм технічним службам, без яких трансляція неможлива, не з’являтися до сесійної зали».
У неділю 13 березня Микола Федорук  скликав прес-конференцію. 
Журналіст Сергій Зарайський, один із підписантів заяви, обґрунтував Миколі Федоруку та всім присутнім свою позицію.
Він підписався саме тому, що, з його слів, саме через відсутність технічного відділу міської ради не було трансляції. Він пояснив, що спілкувався із керівництвом телеканалу і там повідомили, що транслювати готові. Це викликало у журналістів підозру, що технічний персонал ради не працював за вказівкою саме Федорука.  
Пояснення з цього приводу дала працівник інформаційного відділу міської ради Ірина Карімова. Вона пояснила, що для того, щоб проводилася трансляція, за процедурою, потрібно писати заяву на відділ інформації. Кожного разу трансляція здійснювалася саме за таких умов.  До десятої години вечора напередодні  заявки від депутатів  про трансляцію не надходило, тому вона і не проводилася.
Звернень про трансляцію не отримував і генеральний директор МТРК «Чернівці» Геннадій Сергєєв. Про це він також повідомив журналістів. Він також сказав про те, що попри нетрансляцію (чи то пак, як уже звикли думати «заборону» трансляції) телеканал «Чернівців» виконував свою роботу і знімав депутатську сесію на дві камери. Одна писала для новин, інша – писала усе попід ряд. І оце «попідряд» потім транслювалося в ефірі ТРК.
Чи слід тут говорити про якісь заборони чи тиск на ТРК «Чернівці» з боку міського голови чи з якого б там не було боку?
Як повідомив начальник комп’ютерного відділу чернівецької міськради  Валерій Маніліч, обладнання для інтернет-трансляцій міська рада не придбала. Частину – надає ТРК, частину – інтернет-провайдер.  Тому до трансляції потрібно ретельно готуватися – всіх зібрати, протестувати. А про трансляцію цього разу його ніхто не попереджав.  Більше, того, він запевнив допитливих журналістів, що може довести документально про те, що саме під час сесії він був у прокурора.
Микола Федорук пояснив, що онлайн трансляція – це пілотний проект, який зініціював він, а не депутати.  А телеканал та інтернет-провайдер згодилися транслювати з доброї волі, жодних підписаних контрактів про співпрацю та фінансування немає.   Такі слова дуже здивували журналістів, які не спитавши броду, як то кажуть, поспішають закидати звинувачення та претензії своїм колегам, мовляв, що це ви не транслюєте усе, що відбувається в міській раді.    
 
В кулуарах говорять про те, що заява журналістів про утиски свободи слова в Чернівцях зініційована керівництвом області, а саме головою ОДА Михайлом Папієвим. Нібито, до журналістів телефонували із відділу суспільно-політичного моніторингу та інформування ОДА та розповідали, чому потрібно підписатися під цією заявою. Як повідомили мені особисто у цьому відділі, жоден його працівник нікому з журналістів не телефонував.     
Оксана Зима

19 коментарів

Михайло Шморгун
Мене важко назвати прихильником Чернівецького мера, проте, у цій ситуації я його підтримую.

Журналісти свідомо чи не свідомо підігрують Владній вертикалі, Федорук — не Бауер, його обрали люди (67 відсотків між іншим). Свобода слова — це можливість отримати відповідь, а не задати питання.
Шановні журналісти отримайте відповідь у тушканчиків та перебіжчиків з міської ради, у секретаря Міхайлішина, у Папієва (який власне є одним із замовників «цементу в якого вкатують місцеве самоврядування в місті). Де ж Ваша обєктивність.
Мер не є золотим чоловіком, проте між хитруном і негідником я б вибрав хитруна…
Михайло Шморгун
Щє раз перечитав лист і реально ох.їв!

З першого разу не роздивився, але тепер реально ох.уїв!

Лист направлено Президенту Януковичу ( демократу реальному, та захиснику свободи слова, гаранту )
Премєру Азарову ( ще тому поборювачу інтересів журналістів " дапашліви " ), спікеру Литвину ( ні в якій мірі не причетному до зникнення журналіста Георгія Гонгадзе ).

Вівці у вовків захисту попросили…

Я поважаю, як хороших журналістів, деяких підписантів листа, але достобіса незрозуміло як саме товариші Янукович Азаров і Литвин будуть захищати Ваші журналістські інтереси… (по зрівнянню з їх методами роботи з журналістами Федорук «дєвочка с цвіточком»)

Якийсь комплекс неповноцінності перед владою, ще ніхто не почав стріляти, а багато хто уже впав…

Алька Ситар
Підтримую кожне слово… Кожнісіньке. Я й досі не можу зрозуміти окремих, як я собі думала, «порядних» підписантів. Гидко насправді, дорогі друзі, гидко
Захар Подкидишев
А можна конкретніше, чому не можеш зрозуміти? І яким є твоє особисте мірило порядності журналіста?
Алька Ситар
Захаре, якщо тобі нескладно, наведи, будь ласка, приклади «утисків свободи слова» міським головою. Це розвіє усі мої сумніви. Я не є фанатом Миколи Трохимовича і спілкуюючись із людьми, знаю, що і в нього є чимало «недоброзичливців», але робити таку «подлянку» через те, що не було прямої трансляції отого депутатського цирку — це теж ганебно. Вам хтось забороняв писати мера-депутатів-людей, Вас виганяли, закривали двері, Вам погрожували ??? Що ??? В чому було порушення Ваших прав, «шановні колеги» ???
Захар Подкидишев
А в чому подлянка? Це наша особиста позиція. Якщо вам щось не подобається, то збирайтеся і пишіть звернення-спростування. А щодо прикладів, то їх я наведу в Літератур-кафе. Домовились?
Алька Ситар
Домовились. Твоє право.
Алька Ситар
але все одно гидко.
Альберт Комарі
Напевно, вперше на всі 100 відсотків підтримаю автора цих двох коментарів. Сказано чітко та влучно, немає чого додати.
Захар Подкидишев
Оксана, я тебе глибоко поважаю, як колегу, але не пиши відвертої брехні, яку тобі свідомо чи не свідомо нав«язують Я, як підписант, можу тобі відверто сказати, що особисто мені ніхто з ОДА не дзвонив.
Оксана Зима
цілком тобі вірю, Захаре, нічого особистого. я теж тебе глибоко поважаю, розумію, що твоя позиція — це твоя позиція. але слова про дзвінки прозвучали від інших колег, тому я написала. Дякую
Андрій Круглашов
Запрошую всіх продовжити обговорення сьогодні о 18.30 на прес-клубі Вкурсі.ком!
pressclub.vkursi.com/1740.html
Александр Коркоил
шкода тих журналістів, які підписалися під зверненням!
чомусь нас, журналістів ТРК «Чернівці» ніхто не запитав чи нас у чомусь обмежують!
і шановні, якби мер чи ще хтось щось забороняв, то ми першими кричали б про це громадськості!!!
а просто так, поливати брудом мера, — це ж гидко!!! таке враження, що принципи журналістики не для вас…
Оксана Зима
добре сказав вчора на прес-клубі в літкафе Андрій Круглашов. «свобода слова, як на мене, не може існувати для тих чи для тих – це простір спільний». хочу, щоб журналісти були всі за одно і стояли на принципах точності, об’єктивності і безсторонності. ми всі емоційні, але в роботі намагаймося емоції „складати в коробочку“, щоб вони не заважали роботі.
Захар Подкидишев
Промовчав би, але побачив багато плюсиків, аж цілих шість людині, яка зробила пару корявих сюжетів, і вже визнала себе журналістом.
Галина Єреміца
Шкода, що з підписантів прийшов тільки Захар Подкидишев. Цікаво в було почути обгрунтування своєї позиції від всіх, хто підписався. А ще дуже цікаво — хто це все ініціював та організував, тобто звідки ноги ростуть?
Захар Подкидишев
Ну я щиро радий, що врятував вас від інтелектуального самозадоволення…
Алька Ситар
Злостиво, але ти насправді молодець, бо ОДИН-ЄДИНИЙ, хто все ж таки наважився про це поговорити на загал. Я твоєї позиції НЕ ПІДТРИМУЮ зовсім, що стосується опублікованої заяви, але ПОВАЖАЮ за те, що прийшов її відстоювати. Це сильно!!!
Галина Єреміца
Цілком погоджуюсь.І ще Сергій Зарайський відсстоює відкрито і публічно свою позицію, але, на жаль, не зміг прийти на зустріч в літературне кафе. А де решта?
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте