Обговорення заяви журналістів, 14_03_11 в Літературному кафе

Заява 14-ти журналістів до вищого керівництва держави про утиски свободи слова у Чернівцях набула розголосу серед журналістів. Нагадаємо, текст заяви був опублікованийу суботу 12 березня на інформаційному сайті www.bukinfo.com.ua. Колеги-журналісти, які не підписувалися під заявою, обурені. Вони кажуть, що про те, що буде така заява, їх не повідомляли, а в документі написано узагальнено, начебто утиски переживають усі журналісти Буковини. Найбільшу суспільну реакцію викликав контент самої заяви. Прикра ситуація: тест написаний з граматичними та мовними помилками, кажуть журналісти. Політологи вважають, що вона складена некоректно і з точки зору змісту. У зв‘язку з цим у понеділок ввечері відбулося обговорення цієї теми на прес-клубі «ВКурсі.ком». Учасники — представники різних засобів масової інформації міста, техніки, політологи, історики, працівники кафедри журналістики. На засідання були запрошені і підписанти заяви. Однак на запрошення відгукнувся лише один, Захар Подкидишев.  
Ініціатор зустрічі політолог-аспірант Андрій Круглашов вважає лист-звернення журналістів до вищих керівників держави провальним з точки зору журналістських стандартів, оскільки, з його слів, факти подані не конкретно. Крім того, текст заяви, на його думку, наскрізь маніпулятивний, бо не служить для здобуття свободи слова, в нім немає звернення по фактах.   
 Андрій Круглашов, політолог: «Допущено багато узагальнень, таких як «кричущі факти», говориться про «всіх без винятку чернівчан», робляться заяви про те, що донедавна міськрада працювала в режимі Закритого акціонерного товариства, але не наводяться більш ніякі підтверджуючі факти».  
Саме ці узагальнення за стандартами піар-технологій, зі слів Круглашова, як раз покликані створити враження, ніби ситуація тотальна. І з цієї точки зору, — додає він, заява вдалася.
Це, зокрема, і обурило журналістку газети «Молодий Буковинець» Ольгу Гнідан. Вона каже, що на неї особисто ніхто не тиснув: ні мерія, ні депутати, ні обласна влада. 
Ольга Гнідан: «Те, що перевали трансляцію, ну це не є кричущим фактом. Якщо б, наприклад, вигнали журналістів із сесійної зали, поламали камери ще щось – оце був би кричущий факт. А так це щось таке надумане, незрозуміле і взагалі мені здається, що ця заява — це просто провокація».
Журналісти підозрюють, що у підписантів була зовсім інша мета – облити брудом міського голову Федорука, а не вибороти свободу слова. З журналістами спілкуєтьсяКруглашов.
Говорить Андрій Круглашов:: «Який тут зміст був бажаний: повертаючись до нього: «Кричущі факти, розграбунок багаторічний, всі без винятку чернівчани» утиснуті таким чином, а рада працює в режимі ЗАТ. Цього ми очікували? І чітко написане джерело зла. Навіть якщо ви, підписанти, намагалися триматися безсторонності, цього непомітно в листі. Бо свобода слова, як на мене, не може існувати для тих чи для тих – це простір спільний».
Єдиний з журналістів, які підписувалися під заявою, який був присутній на цій зустрічі Захар Подкидишев, каже, що це його особиста позиція. І він міг навести не один факт утиску свободи слова в його журналістській практиці.
Захар Подкидишев: «Можливо, дійсно, це була наша з колегами технічна помилка, що ми використали цей момент із трансляцією як привід і не навели ще декілька фактів. Можливо, дійсно треба було хоча б один ще факт навести, то заява була більш підтриманою фактажем».
Якщо будуть звернення від державного керівництва чи від правоохоронців, Захар пообіцяв, що назве факти, які він називає утиском свободи слова, з боку деяких працівників міської ради.
Він також додав.
«Підписуючи цю заяву, я переслідував дві мети: перше – це те, що є утиск свободи слова, щоб була якась реакція на це і друге, щоб керівництво держави звернуло увагу на ситуацію, яка відбувається в міській раді. Це вже ширша ситуація — те, що апарат цієї ради блокує роботу. Відбуваються якісь підкилимні ігри».
Журналіст Надія Вірна побоюється, що такі заяви як ця, можуть мати серйозні наслідки. Коли, з її слів, можуть початися справжні утиски мало хто в це повірить.
Надія Вірна, журналіст: «Потім дійсно будуть пригнічувати свободу слова, люди просто не повірять. Скажуть а то якась дурня, журналісти собі надумали, чи їх купили і таке інше».
Ходять чутки, ніби журналістів-підписантів купили ті, кому вигідна така заява. Журналісти запитували у колеги, чи чутки на чомусь базуються?  
Захара Подкидишев: «Особисто мені ніхто жодних грошей не пропонував і ніхто не тиснув з вимогою підписати цю заяву», — сказав він. 
Додам лише, що загалом, зустріч журналістів пройшла в хорошому дусі, без претензій і скандалів. Думаю, нам не потрібно сваритися. Інформацію про те, що чернівецькі журналісти «сваряться» не сприймається моїми колегами у Києві. Це ганебно, — кажуть кияни.
Давайте, не ставати заручниками політичних «сварок», давайте ставати людьми. Як писав А.П. Чехов, давайте «по капле выдавливать из себя раба».
Дякую.

12 коментарів

Святослав Вишинський
У тому, що журналісти можуть конфліктувати між собою, немає нічого дивного чи оригінального, як і в будь-якій справі, де погляди на стандарти її виконання ігноруються чи, щонайменше, «різняться». Події 2004 р. підтверджують, що і в Києві, як і в будь-якому іншому місці, водорозділ може проходити надто публічно, як і те, що не всі майстри вірні принципам свого цеху — приховувати що перед недостатньо поінформованими читачами/слухачами/глядачами було би, м'яко кажучи, нечесно.
Оксана Зима
ніде правди діти — це точно. Ми хочемо жити в ідеальному світі, а він щоразу виявляється неідеальним. щодо різних поглядів, то думається, тут журналісти як політики — в раді сваряться, а потім разом п’ють… чай)
Захар Подкидишев
Оксана, це добре коли журналісти мають різні погляди на певні речі, бо коли у нашої братії буде суцільний одобрямс стосовно будь-якої події, то це означатиме кінець журналістики, як такої.
Володимир Карагяур
Тільки сумно, Захаре, коли ці погляди не мають під собою жодних підстав, а тільки шкодять повазі поміж вами.
Галина Єреміца
Захар — молодець. Не побоявся прийти на зустріч і доводити свою позицію.Хоча на багато питань ми так і не отримали відповіді.
Володимир Карагяур
Стосовно цього погоджуюсь абсолютно з тобою, Галинка.
Оксана Зима
Галя, підтримую. А щодо відповіді на всі питання, то думаю, що Захар не міг на них відповісти за тим, що на них повинні були відповідати наші колеги, яких не було на зустрічі в літ.кафе.
Святослав Вишинський
В якості побіжної асоціації — чергова новина на фронті української журналістики: учасниця руху «Стоп цензурі» Дар'я Чепак очолює прес-службу Президента Віктора Януковича. За інформацією Українці.ком: «Колишні колеги новопризначеного прес-секретаря Президента Дар'ї Чепак здивовані її рішенням перейти на роботу в Адміністрацію Президента і нагадують: раніше вона ставилася до влади досить критично. Сама ж Чепак пояснила, що прийняла таке рішення, оскільки змінила думку про Януковича, пише Коммерсантъ-Украина в статті „Віктор Янукович заговорить новим голосом“.» «Під час розмови я побачила перед собою людину, яка дійсно хоче змінити життя в цій країні на краще».
Надія Вірна
здається, подібна риторика була і у Герман, і у Каськіва, і у… майже всіх перебіжчиків
Святослав Вишинський
Для збереження неупередженості в оцінках слід не виключати можливість виключної особистої харизми Віктора Януковича, котру він приховує від громадськості — для наближеного кола, в яке періодично потрапляють і журналісти.
Володимир Карагяур
Це такий розумний жарт?
Надія Вірна
на жж стосовно Дарки знайшла гарний коментар якось olejiiik:
«що до останнього часу вважала свою роботу у Гітлера виправданою… тоді були такі часи… Але одного разу побачила на одному із будинків меморіальну дошку молодій німкені, яку розстріляли фашисти у 1940 році за антифашиську діяльність… Тій дівчині було стільки ж років як і їй… Так ця секретарка і пише, що прозріла… – не всі німці пішли працювати на уряд Гітлера (Третього Рейху)… Вибір є у кожного...»
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте